NSA – methode Stenvers

NSA methode en dr. J.D. Stenvers
Door Dick Bruin

Grondlegger van de NSA methode is dr. D.J. Stenvers. Derk-Jan heeft zijn professionele carrière gewijd aan het ontrafelen van schouderklachten door een algoritme te ontwikkelen welke voor 90% van de schouderklachten effectief is. In samenwerking met de afdeling Radiologie van verschillende ziekenhuizen in Nederland heeft hij een (toen) baanbrekende kijk op schouderklachten ontwikkeld, door Röntgencinematografie toe te passen op het bewegen van de schouder. Dat lijkt dan een antwoord op alle vragen, maar is het natuurlijk niet. Om alle bevindingen van deze beelden te duiden heeft hij een aantal regels opgesteld, om te bepalen of alle delen van de schoudergordel op de scan voldoende beweging laat zien. Dit heeft hij in verschillende onderzoeksrapporten samengevat en (deels) gepubliceerd.

Zijn kennis en ervaring van zeer heldere, open en haast eenvoudige methodiek heeft hij door de jaren heen aan honderden therapeuten in binnen- en buitenland kunnen overbrengen, waaronder aan mij, in 2014.

Ten tijde van mijn opleiding aan de Sheffield Hallam University heb ik een workshop Frozen Shoulder mogen geven aan de Hogeschool van Amsterdam. En hoewel ik kon kiezen uit legio methodes om het fenomeen Frozen Shoulder aan studenten uit te leggen, was de NSA eigenlijk de meest logische keuze. Ik heb toen met dr. Stenvers uitvoerig overleg gehad om deze workshop (ik heb deze tweemaal mogen geven aan de HvA) vorm te geven. Hij heeft zijn persoonlijke materiaal aan mij ter beschikking gesteld om dit tot een succes te brengen.

Helaas is Derk-Jan overleden in 2015. Ik denk met een warm hart terug aan deze uiterst slimme, eigenzinnige, en markante Fysiotherapeut.

Mocht u meer informatie wensen over deze NSA methode, of wilt u eens praten over uw klacht, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, of loop gerust eens binnen.

NSA logo