Fysiotherapie op Haptonomische basis

Behandelaar Pierre Masteling heeft naast zijn ervaringen als fysio-manueeltherapeut zich de afgelopen twee jaar bekwaamd als haptonomisch professional. Dit houdt in dat hij zijn fysio-/manueel therapeutische vaardigheden combineert met zijn haptonomische vaardigheden.

Hij heeft kennis genomen en veel praktijkervaring en vaardigheden opgedaan met de basisprincipes van de Haptonomie. Vandaar de naamgeving Fysiotherapie op haptonomische basis, bij deze behandelvorm zal dus de nadruk meer liggen op het haptonomisch voelen en ervaren van je lichaam.

Wat is fysiotherapie op haptonomische basis?

Het Griekse woord ‘hapsis’ betekent : aanraking, gevoel, tast. Haptonomie gaat over voelen in de breedste zin van het woord, alles wat je kunt voelen met je lichaam, zowel buiten je lichaam als in je lichaam en daar mee in contact komen. Binnen deze vorm van fysiotherapie gaat het over het effect van voelen op het bewegend functioneren.

Tijdens de fysiotherapeutische behandeling op haptonomische basis staat de beleving van de klacht op de voorgrond. Er wordt niet alleen gekeken naar de lichamelijke klacht, maar ook hoe je je voelt en hoe je je letterlijk en figuurlijk beweegt. Het helpt om je bewust te worden van je lichaam en je gevoel.

Hoe en bij welke klachten wordt haptonomie ingezet?

Tijdens de behandeling leer je je bewuster ervaren wat er met je lichaam gebeurt. Daardoor leer je de eigen patronen te herkennen en leer je deze te veranderen. Haptonomie kan worden ingezet bij klachten zoals:
– Last van lichamelijke beperkingen of psychosomatische klachten zoals:  hoofdpijn, nek- rugklachten, schouder- en armklachten

– Verhoogde spierspanningsklachten

– Gevoelens van stress, onrust en gespannenheid

– Lichaamsbewustwording

– Moeite hebben om te ontspannen

– Hyperventilatie

Wat zijn de voordelen van fysiotherapie op haptonomische basis?

Het voordeel van fysiotherapie op haptonomische basis is dat je zelf de mogelijkheden leert om je spanningsopbouw te beïnvloeden (belangrijkste is dus dat je minder afhankelijk wordt).

Wat houdt een behandeling in?

Het eerste consult zal met name een vraaggesprek zijn, met adviezen, en eventueel wat ervaringsoefeningen en wellicht al ervaren wat aanraken inhoudt. Bij verdere consulten zal dit per keer kunnen verschillen in gesprekvoering, oefeningen of verder ervaren wat aanraken inhoudt en wat dit met je doet.

Duur van de behandeling

Eerste consult duurt ongeveer 45 minuten.
Vervolg consulten duren 30 minuten.

Vergoeding

Voor fysiotherapie op haptonomische basis is een verwijzing van uw huisarts of specialist niet noodzakelijk.

De vergoeding is gelijk aan de vergoedingsregeling van uw zorgverzekeraar voor algemene fysiotherapie.

Meer informatie

Mocht u meer informatie wensen of willen weten of uw specifieke blessure ook via fysiotherapie op haptonomische basis behandeld kan worden, kunt u vrijblijvend  telefonisch: 0226-428051 of per mail: balie@mf-paramed.nl.