Manuele Therapie E.S. – methode van der Bijl

Manuele Therapie E.S., methode van der Bijl.

Een specifieke vorm van Manueel Therapie, duidelijk anders dan wat de andere collega’s van MF-ParaMed doen: Pierre Masteling werkt bij ons als manueel therapeut ES, methode van der Bijl. 

Deze vorm van manuele therapie is een specialistische behandelmethode die direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam. Grondlegger is de heer G. van der Bijl sr. die er ook de naam ‘Manuele Therapie’ aan gaf. Dit is de oudste en meest oorspronkelijke vorm van Manuele Therapie in Nederland.
De methode wordt ook aangeduid als ‘Manuele Therapie E.S.®’, en de behandelaar is geregistreerd als ‘Manueel Therapeut E.S.®’. De toevoeging E.S.® (eggshell-specialist) wil zeggen dat de behandeltechniek zó subtiel is, dat een eierschaal nog niet zou breken.

Kenmerken van deze vorm van Manuele Therapie:
Het is een totale behandeling, ‘van top tot teen’, óók als de klacht plaatselijk is.
Ieder mens is herkenbaar aan zijn eigen bouw, zijn eigen houding en zijn eigen manier van bewegen en heeft zodoende zijn individuele bewegingspatroon.
Beweging vindt plaats in de gewrichten, centraal in de Manuele Therapie staat het verbeteren van de gewrichtsbewe­gingen in het hele lichaam.
De uitvoering van bewegingen is afhankelijk van de vorm van de gewrichten.
Vorm en functie zijn aan elkaar gekoppeld: mede door het bewegen wordt de vorm bepaald die onze gewrichten krijgen en door de ontstane vorm hebben we voorkeurs be­wegingen. Dit wordt onderzocht door het testen van een aantal voorkeursbewegingen (b.v. hoe u spit, de handen vouwt, de kleermakerszit aanneemt), door het meten van deze asymmetrie van het lichaam (links-rechts verschillen), wordt de individuele bouw en functie vastgesteld.

Bij klachten in het bewegingsapparaat reageert een gewricht niet meer adequaat op een gevraagde functie, waardoor het individuele bewegingspatroon verstoord raakt. De Manuele Therapie richt zich op het herstellen van de verstoorde relatie tussen vorm en functie.
Het bewegingsapparaat, waartoe alle gewrichten van het menselijk lichaam behoren met hun bijbehorende spieren en zenuwen, is een eenheid en functioneert ook als zodanig.
Binnen deze functionele eenheid kunnen één of meer functiestoornissen op verschillende locaties aanwezig zijn. Om deze reden worden tijdens een behandeling alle bewegingsketens, dus het lichaam in zijn totaliteit, behandeld. Behandelingen duren daarom tussen de 45 en 60 minuten.
Verder wordt de  behandeling voorzichtig uitgevoerd, u wordt dus niet ‘gekraakt’.

Declaratie verloopt volgens restitutie, d.w.z. dat u zelf de factuur ontvangt voor de gegeven behandelingen. Deze dient u dan ook zelf aan de praktijk te betalen. De factuur kunt u insturen naar uw ziektekostenverzekering die het bedrag dat wordt vergoed op úw rekening terugstort.

De hoogte van de vergoeding is per verzekeraar verschillend en afhankelijk van uw aanvullende polis. Zorg dat u van te voren op de hoogte bent van de mogelijke vergoedingen.

Manuele therapie zoals die in deze praktijk wordt toegepast, vindt u in de polis vaak terug onder “Therapieën”, “Beweegzorg” of bij “Alternatieve geneeswijzen/- therapieën” en dan valt het onder de regelingen voor Manuele Therapie, uitgevoerd door de gecertificeerde leden van de VMT (Vereniging van Manueel Therapeuten). Het valt dus niet onder de fysiotherapie regeling!
Deze kosten hebben geen invloed op het verplichte eigen risico.

Op de site van de Patiëntenvereniging Manuele Therapie, vindt u een overzicht van zorgverzekeraars die tot nu toe bekend hebben gemaakt of zij de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoeden.
De algemene voorwaarden voor Manueel Therapie ES vindt u hier:
VMT 2022 akte nieuwe -Dienstenleveringsvoorwaarden 2022.

DienstenTarieven
Intake
(Dit zijn de kosten wanneer er alleen een intake en adviesplaats vindt, zonder behandeling, 20-25 min.)
€ 35,-
Intake-onderzoek
(Dit zijn de kosten van intake en onderzoek, indien er behandeling plaats gaat vinden, 35-45 min.)
€ 56,-
Totaal behandeling
(60 min.)
€ 78,-
Kort manueel therapeutisch consult
(Bepaald in overleg met uw therapeut)
€ 41,-

De tarieven van onze overige diensten vindt u hier.